Itt járt csudalány

Mindenhova magammal viszem az Superman-köpenyemet, és valahogy mindig lefényképeznek Superman-pózban.

Georgetown, Penang, Malajzia

2012.12.11. 11:12 lesson

A Thaiföldön és a Kambodzsában megszokotthoz képest olyan pontos volt a busz, hogy majdnem lekéstük, és olyan gyorsan suhant a jó minőségű autópályán, hogy szinte szédültem. 

Csak rossz helyre vitt. Rágugliztuk, hogy mennyire van a szállástól a buszpályaudvar, az alapján kb. 10 perc séta lett volna, de valahogy nem ott voltunk, ahol lennünk kellett volna. Ezért eltaxizunk a hostelbe, a taxis ismerte az utcát, de kellett körözni egy darabig, amíg megtaláltuk magát a szállást.

Az valami gyalázatos volt, elképesztő mocsokkal, és egy egyfolytában üvöltöző tulajdonosnővel. Most nem jött be "bukingdatcomon kiválasztjuk az aznapi legolcsóbb szállást"-stratégia.

Penang, vagy ahogy gyakran emlegetik, a "Kelet Gyöngyszeme" (Pearl of Orient), egyrészt a Maláj-félsziget nyugati oldalán fekvő sziget neve (a kettőt a Malakka-szoros választja el), másrészt így hívják a szigetet is magába foglaló, északnyugat-malajziai államot.

Penang fővárosa Georgetown, amelynek belvárosa szerepel az UNESCO Világörökségeinek a listáján. Az indoklás: a város multikulturális légköre, amit az évszázadok során a kínai és európai kereskedők alakítottak ki.

Valóban, Penang sokszínűsége még a Kuala Lumpur-inál is szembeötlőbb.

Egymástól néhány perc sétára találunk jelentős hindu és kínai templomot és muszlim mecsetet.

 

kDSCN0740 copia.jpg

kDSCN0661 copia.jpg

 

kDSCN0749 copia.jpg

Penangnak a világi építészete is jelentős, a legismertebb épület talán a Cheong Fatt Tze Mansion, ami a "Legjobb turistalátványosság" és a "Világ egyik legjobb villája" címeket is beleértve egy csomó kitüntetést begyűjtött.

kDSCN0671 copia.jpg

Érdekes a Khoo Kongsi kínai klán-ház is, amely ma már nem tölti be eredeti funkcióját, hanem múzeumként üzemel.

kDSCN0758 copia.jpg

A holland és a brit gyarmati évek is rajtahagyták a bélyegüket ezen a stratégiai helyen lévő államon. A Fort Cornwallis a tengerparton eredetileg védelmi célokat szolgált, később ez lett a penangi Legfelsőbb Bíróság székhelye is.

kDSCN0708 copia.jpg

A Fort Cornwallis-tól rövid sétára található Viktória királynő óratornya. A torony 60 láb magas, ezzel tisztelegtek a királynő előtt uralkodásának 60. évfordulóján.

 

kDSCN0711 copia.jpg


 Természetesen Penang-ban is elkapott minket a monszuneső, és hosszú órákig arra kényszerültünk, hogy valami zárt térben üldögéljünk.

Szerencsére a város nemcsak a változatos építészetéről híres, hanem a sok itt élő nemzet által meghonosított fúziós konyhájáról is. A városban egymást érik az utcai ételstandok és food court-ok, ahol a penangiak szinte tobzódnak a kedvenc időtöltésükben, az evésben. A food court-okban járva egyszerűen muszáj egy csomó mindent végigkóstolni, de az itt töltött két nap arra sem volt  elegendő, hogy kis adagokban végigkóstoljuk csak a leghíresebb specialitásokat.

A penang laksa (egy fűszeres tésztaleves) és az ais kacang azért megvolt. Ez utóbbi leírva borzasztóan hangzik, mert kondenzált tejjel leöntött zúzott jeget tartalmaz, amit csemegekukoricával, vörösbabbal és zselékockákkal tálalnak, az íze viszont nagyon finom.

Ha visszatérünk Penang-ba, akkor végigkóstolunk minden specialitást. Majd ügyelek arra, hogy ne Kambodzsából érkezzek, háborgó gyomorral.

 

 


Visualizzazione ingrandita della mappa

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás történelem gasztronómia tengerpart látnivalók Malajzia Délkelet-Ázsia UNESCO Világörökség

A bejegyzés trackback címe:

https://csudalany.blog.hu/api/trackback/id/tr515309683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása