Itt járt csudalány

Mindenhova magammal viszem az Superman-köpenyemet, és valahogy mindig lefényképeznek Superman-pózban.

Pentedattilo, Calabria, Olaszország

2012.03.31. 19:36 lesson

Egy másik népszerű hegyvidéki kirándulóhely a tengerparttól távoli görög falucska, Pentedattilo. Nem túl sűrűn lakott település, munkahely hiányában elvándorolt innen a lakosság, a megmaradtak látszólag két-három szuvenírboltból tartják fenn magukat, és a hagyományos kézműves mesterségeket folytatják.

Pentedattilo Kalábria történetének és kultúrájának egy sokkal régebbi szeletét is őrzi. Ez a vidék korábban (kb. a i. e. 8. századtól megszakításokkal a középkorig) görög fennhatóság alatt állt és a Magna Graecia (Nagy Görögország) nevet viselte. Lakói sajátos, a görög, bizánci és római elemeket ötvöző, kultúrát hoztak létre, és nyelvük is az ezen hatások összeolvadásából létrejött grikó nyelv, amelyet itt, Pentedattilóban és még néhány környékbeli faluban a mai napig beszélnek.

Pentedattilo elnevezése a föléje magasló, ugyanilyen nevű sziklaképződmény nevéből származik, melynek jelentése: öt ujj. Ha megnézzük a képeket, és van egy kis fantáziánk, akkor feltűnik, hogy a sziklának kéz alakja van. Ha elhittük a balatoni kecskekörmök legendáját, akkor ezt is látni fogjuk.

 

DSC00485.jpg

DSC00455.jpgDSC00451.jpg

DSC00498.jpg

További történetek a csizma orrából az angol nyelvű blogon.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem nyelv Olaszország Calabria Kalábria

A bejegyzés trackback címe:

https://csudalany.blog.hu/api/trackback/id/tr55236178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása