Itt járt csudalány

Mindenhova magammal viszem az Superman-köpenyemet, és valahogy mindig lefényképeznek Superman-pózban.

Messina, Szicília, Olaszország

2012.02.24. 21:29 lesson

Messina az a város, ahová az utazó meg fog érkezni, ha Olaszország felől szárazföldi-tengeri közlekedés kombóval közelíti meg Szicíliát. Ezt a várost látom a szoroson túl az ablakból minden nap. Igazából annyira közel van, hogy tiszta időben az autókat is lehet látni, távcsővel pedig akár még az ablakokon is be lehet kukkolni. Ezt nem tapasztaltaltam, csak mondták. Khm...szóval nincs messzi, na.

Ez a hely is első látásra szerelem volt számomra: egy dél-olaszországi város, ahol a villamossíneket pálmafasor szegélyezi. Ez nem a pálmafák miatt furcsa, hanem azért, mert ez egy olyan dél-olaszországi város, ahol egyáltalán van tömegközlekedés. Egy jelentős kikötő-és egyetemi város, de mégis olyan a hangulata, hogy az ember egy régi Lollobrigida-film forgatási helyszínén érzi magát: az emberek megállnak a főtéren az ismerőseikkel pletykálkodni, a népes gyereksereg meg futkározik körülöttük.

Ha már a filmeknél tartunk, a Keresztapa-trilógiának hatalmas kultusza van errefelé, az ajándéktárgyak nagy részén például Marlon Brando szerepel az Il Padrone felirat kíséretében, kisebbik részüket pedig pirospozsgás, vidám mafiosok és mafiosák díszitik. Ez persze csak első blikkre vicces, az egyszerű emberek és vállalkozók életét még a mai napig is gyakran lehetetlenítik el maffiaérdekek. Mindenki tud olyan történetet a környezetében, hogy egy ismerőst vagy annak az ismerősének az ismerősét megfenyegette, elintézte vagy kivégezte a maffia. Ez kb. olyan, mintha forgattak volna egy kultfilmet az ’56-os forradalomról, és ma a Vörösmarty téren zenélő vöröscsillagokat és ÁVÓ-egyenruhás plüssmackókat lehetne venni.

Az egyszeri turista számára azonban Messina valóban elragadó a mór stílusú házaival, a tengerpartjával, és az élénk közösségi életével.

Nézzünk meg, hogy hol pózolt a Csudalány ebben a városban.

Az alábbi képen a kikötő látható. A képről nem teljesen egyértelmű, de a kikötőnek természetes kasza alakja van (tehát a szárazföldből kinyúlik egy keskeny, íves földnyelv), ez az adottség tette lehetővé, hogy itt egy jelentős kikötő létesüljön, illetve ez adta a város régi nevét is: Zanklé (görög ’kasza’). Az európai történelem szempontjából is igen jelentős ez a hely, ugyanis 1347-ben itt került Európába és innen terjedt el a kontinens harmadát kiirtó pestisjárvány.

 

Foto0078_1.jpg

Ezen a képen távlatból is megfigyelhetjük a kikötő parttal párhuzamos földnyelvét, alattam a város terül el, a háttérben pedig Calabria látható.

Foto0097.jpg

A következő kép ugyanitt készült, csak másik szögből, a háttérben a Tempio Votivo di Cristo Re látható. A hegyre emelt barokk hatású épület az 1900-as évek elején épült. A régi és eredeti épületek nem gyakoriak a városban, ugyanis 1783-ban és 1908-ban is nagy erejű földrengés rázta meg a területet, lerombolva Messinát és a környező városokat.

Foto0096.jpg

A város legismertebb nevezetessége, a dóm is többször elpusztult, majd újjáépítették. A képen a dómhoz tartozó harangtorony és óra látható, amely nemcsak az időt mutatja, hanem öröknaptárként is funkcionál, és a csillagjósok is használhatják, hiszen megmutatja, hogy az egyes bolygók melyik csillagjegyben állnak éppen. Ezt az öröknaptárt az ott folyó építkezések miatt sajnos nem tudtuk a megfelelő szögből lefényképezni.

Foto0103.jpg

 


Nagyobb térképre váltás

Szólj hozzá!

Címkék: történelem látnivalók Olaszország Szicília

A bejegyzés trackback címe:

https://csudalany.blog.hu/api/trackback/id/tr475235864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása